Please CLICK

Monday, September 2, 2013

Harga Minyak Naik


Yahooo !!! Harga minyak naik. Tahniah. Ramai yang happy giler. Tak kurang juga yang sujud syukur. Banyak juga yang memuji tindakan kerajaan BN ini kerana ia bakal membantu menaikkan semula ekonomi negara, mengurangkan bebanan subsidi kerajaan sekaligus bisa mengurangkan hutang negara. Tahniah.

Mari kita petik beberapa kenyataan VIP kat Malaysia akan isu kenaikan harga minyak ini:

"Pengurangan subsidi menyebabkan harga minyak naik dan beban pengguna meningkat. Menteri Kewangan kata kenaikan terbaru ini akan menjimatkan kira-kira RM1.1 bilion. Di mana penjimatan itu akan dibelanjakan kita kena tahu. Harap-harap janganlah tumpu kepada bandar saja. Ingatlah siapa yang menyelamatkan BN pada 5 Mei lalu!  Dilihat dari luar, nampak kerajaan boros. Belanja lawatan ke luar negara Perdana Menteri saja RM44.07 juta sejak Mohd Najib jadi PM lima tahun lalu. Belanja baik pulih dan ubah suai kediaman rasmi pula berapa? Janganlah jadi cerita: Raja dalam dapur makan roti gula. Suri dalam rumah  buat kira-kira. Rakyat luar pagar hidup menderita. Wallahualam."  
- A Kadir Jasin


"PR telah menjangkakan perkara itu akan berlaku sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13). Malangnya , 47 peratus rakyat negara ini termakan tipu muslihat BN dan telah memenangkan komponen itu di 133 kerusi Parlimen. Kenaikan itu jelas terbukti bahawa mereka ini berjaya diumpan oleh BN untuk kepentingan politiknya. Golongan ini telah dipengaruhi dan mempercayai kata-kata manis BN lantang membuat pemilihan yang salah dalam PRU13. Mereka ini diberi hadiah yang cukup istimewa oleh Barisan Nasional dengan menaikan harga petrol RON 95 dan diesel sebanyak RM0.20 per liter. Saya ucapkan Selamat Menyambut Hari Naik Harga Petrol kepada semua yang mengundi Barisan Nasional dalam PRU13,"  
- V. Sivakumar (MP Batu Gajah)
  

"Minyak petrol naik pastinya tidak membebankan rakyat, kerana yang ada kereta besar adalah orang2 besar dan berkemampuan. Orang kampung ada tak berkereta." 
- Bung Moktar Radin (MP Kinabatangan)


"Terima kasih 47% anda semua telah menyebabkan Malaysia menanggung kenaikan harga minyak. Tyranny of minority. Beribu-ribu teraniaya." 
- Dr Maszlee Malik


"Ini merupakan salah satu langkah rasionalisasi subsidi oleh kerajaan. Pada masa ini kerajaan menanggung subsidi sebanyak 83 sen seliter bagi RON95 dan RM1 seliter bagi diesel. Jumlah bahan api yang diperuntukkan oleh kerajaan bagi tahun ini ialah RM24.8 bilion. Pengurangan subsidi sebanyak 20 sen ini bermakna kerajaan masih memberi subsidi sebanyak 63 sen seliter bagi RON95 dan 80 sen seliter untuk diesel.Bagi mengurangkan bebanan golongan berpendapatan rendah dan mudah terjejas berikutan rasionalisasi subsidi bahan api, kerajaan akan meningkatkan pemberian BR1M dalam Bajet 2014 yang jumlahnya akan diumumkan dalam ucapan bajet." 
- DS Najib


KUALA LUMPUR 3 September: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengecam  keputusan kerajaan Datuk Seri Najib Razak menaikkan harga minyak RON95 dan diesel sebanyak 20 sen berkuatkuasa tengah malam tadi.Menurut Anwar, amalan boros dilakukan pimpinan Barisan Nasional, menjadi punca harga bahan bakar itu dinaikkan sedangkan Malaysia merupakan pengeluar minyak.

“Amalan boros BN bebankan rakyat. Hentikan pembaziran; rasuah. Msia ekspot minyak!,” tulisnya di Twitter malam tadi.
Membalas tweet seorang pengguna Twitter Anwar menulis “Umno asyik banding harga negara pengimpot!”  merujuk kepada perbandingan yang biasa dilakukan BN bagi memberi justifikasi kepada kenaikan tersebut.

Kerajaan Najib terus menerima kecaman bertali arus  susulan keputusannya menaikkan harga bahan bakar itu ketika rakyat menderita dengan bebanan ekonomi dan kenaikan kos yang semakin meningkat.

Pada masa sama, kerajaan membazirkan berbilion ringgit setahun untuk membina projek mega yang hanya menguntungkan kroni.
Pakatan Rakyat sebelum ini menegaskan akan menurunkan harga minyak sekiranya mendapat mandat pada Pilihan Raya Umum lalu.
Keyakinan itu berdasarkan bahawa Pakatan mampu membasmi amalan rasuah dan pembaziran dilakukan Umno BN, seperti pemberian subsidi kepada penjana tenaga bebas (IPP) sebanyak RM19 bilion setahun.
- Keadilandaily.com


"Harga runcit bahan petroleum Malaysia masih paling murah berbanding negara-negara jiran meskipun selepas kenaikan harga yang diumumkan semalam. Harga diesel di Thailand ialah RM3.06 seliter dan petrol RON95 RM4.74; diikuti Singapura (RM4.32 dan RM5.56); Indonesia (RM3.43 dan RM3.05); dan Filipina (RM4.32 dan RM5.44 (RON93)).Harga diesel dan petrol RON95 tempatan pula masing-masing di bawah paras RM3 seliter iaitu hanya RM2.00 dan RM2.10 seliter. Walaupun harga petrol RON95 dan diesel dinaikkan 20 sen, rakyat perlu faham bahawa berbanding negara-negara jiran dan dunia, Malaysia belum mencapai tahap harga sebenar bahan api kerana kerajaan masih memberi subsidi 63 sen untuk petrol RON95 dan 80 sen untuk disel. Ini menjadikan jumlah subsidi yang ditanggung kerajaan untuk petroleum bagi 2013 adalah sebanyak RM24.8 bilion dan dengan ini, kerajaan dapat menjimatkan sebanyak RM1.1 bilion. Bagi tahun 2014, sebanyak RM3.3 bilion akan diperoleh daripada penjimatan yang boleh digunakan untuk mengurus pembangunan negara termasuk kenaikan pemberian BR1M. Dalam pada itu, kerajaan terus mengekalkan pelbagai pemberian subsidi untuk barangan lain seperti minyak masak, gula, tepung, beras dan gas memasak."
- Ahmad Maslan (TM Kewangan)


“Rakyat kena bersedia, tak berapa lama sahaja lagi, mungkin kurang sebulan akan menyebabkan kenaikan harga barang lain sebab petroleum melibatkan banyak peringkat.” 
Syed Shahir Syed Mohamud


"Tentunya kenaikan ini menyebabkan berlakunya rantaian limpahan berganda kepada setiap perkhidmatan apabila kosnya dinaikkan. Ia satu fenomena yang tidak dapat dielakkan." 
Muhammad Sha'ani Abdullah (Timbalan Presiden Fomca)


*****

Kenaikan harga minyak sebanyak 10.5% ini mungkin nampak agak kecil sahaja namun kesan sampingannya nanti terutamanya kenaikan harga barangan dan servis sudah tentu bukan sekadar 10.5% sahaja. Itulah kesengsaraan yang bakal di tanggung oleh rakyat marhain negara ini. Efek domino kenaikan kos hidup. Iaitu dalam suasana gaji atau pendapatan bulanan yang payah benar untuk meningkat maka setiap kenaikan kos hidup akan sangat mengesankan jiwa dan raga, emosi dan perasaan.

Saya ambil contoh mudah nasi campur untuk makan tengahari di kantin syarikat saya kalau dulunya harga RM3.00 hingga RM4.00 itu masih biasa, tapi semenjak kenaikan harga minyak terakhir dulu harganya sudah meningkat kepada antara RM3.50 ke RM5.00 iaitu peningkatan 16% hingga 25%. Maka secara mudahnya nampak gaya dengan kenaikan harga minyak berkuatkuasa hari ini rasanya tidak peliklah kalau makcik kantin mengambil tindakan menaikkan harga RM4.00 hingga RM6.00 demi untuk cover kos barangan yang meningkat.

Pada hari minggu lepas isteri saya membeli empat ekor ayam di pasar dengan harga RM64. Fuyooo mahalnya, dah jadi RM16 seekor. Bukan silap congak si peniaga tu kerana harga ayam pada hari itu ialah RM8.50 se Kg. Maka benarlah BN itu adalah shortform untuk Barang Naik. Tidak lama dulu seekor ayam boleh dapat harga RM9-RM12 sahaja. Harga minyak naik, harga barangan lain pun akan naik punye. Itulah hukum alam.

@@@

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...