Please CLICK

Sunday, October 20, 2013

Mukhriz Tewas

Persaingan rebutan jawatan Naib Presiden Umno semalam menyaksikan Hishamuddin Hussein menewaskan Mukhriz Mahathir dengan skor 101-93. Cukup sengit. Sebagai muka baru, saingan Mukhriz itu sangat hebat sebenarnya. 

Hishamuddin agak tercalar imejnya bila digelar pemimpin lembik lantas menggandakan kempen di saat akhir terutamanya melalui laman sosial dan twitter. Hasilnya dia gagal di upset kan walaupun sekadar menang tipis. 

Mukhriz tewas tapi mengundang respek kawan dan lawan kerana pertandingan yang sengit dan menghiburkan para penyokong setia dan peminat fanatik. Ibarat pasukan Piala Malaysia Sarawak yang tewas malam tadi di peringkat separuh akhir pertama 1-3 di tangan pasukan Pahang di Stadium Darul Makmur dalam perlawanan open game yang seimbang dan menarik.

Kekalahan Mukhriz tampak begitu bermaruah berbanding dengan dua calon lain pemimpin veteran Umno yang turut bertanding iaitu Isa Samad dan Ali Rustam yang masing2 hanya mampu mengutip 7 undi sahaja. Ini rasanya adalah petanda jelas karisma mereka yang sudah tumpul dan zaman mereka yang sudah berlalu.  

Dua pemimpin senior dan penyandang kerusi Naib Presiden iaitu Zahid Hamidi (188 undi) dan Shafei Apdal (177 Undi) masih mengekalkan populariti masing2 dan menjadi pilihan para perwakilan. Kedua-duanya mengesahkan kedudukan elit mereka dengan berada pada tahap tersendiri yang sukar di ganggu gugat oleh pemimpin lain setakat ini.

Langkah Mukhriz untuk menempatkan diri sebagai salah seorang pemimpin utama Umno secara fast track masih bertemu jalan buntu. Mukhriz juga pernah tewas pada pertandingan yang lalu di tangan KJ sebagai Ketua Pemuda. 

Sokongan moral dari Tun M juga gagal memenangkan Mukhriz kali ini. Mungkin Tun M agak kecewa namun masih jauh daripada berputus asa. Legasi Tun M akan diteruskan jua oleh Mukhriz di pentas yang lain.  

Mukhriz harus bermula (sebagai MB) dengan membangunkan Kedah untuk setanding dengan negeri2 maju lain seperti Perak, Johor, atau Penang. Mukhriz juga harus lebih berani bersuara mengemukakan pendirian dan pandangan pada pelbagai isu-isu nasional yang berbangkit supaya ketokohannya lebih menonjol dan teruji.

Yang nyata 140,000 (berbanding 2,500 dulu) perwakilan masih mahu mengekalkan status quo dalam jawatan Naib Presiden ini. Transformasi yang diinginkan dalam kepimpinan Umno nampaknya sekadar retorik dan gagal menjadi kenyataan. Apakah money power masih manjadi king? Mungkin.

@@@

NOTA: Mukhriz menang dari segi undi popular bila mendapat total 57,189 undi berbanding 56,604 undi yang di raih oleh Hishamuddin.

Berikut keputusan rasmi jumlah undi yang diterima enam calon Naib Presiden Umno yang diumumkan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan parti Tan Sri Tajol Rosli Ghazali di Menara Dato' Onn, PWTC di sini, Ahad.
  1. Dr Ahmad Zahid Hamidi : 188 undi (94,562 undi perwakilan)
  2. Mohd Shafie Apdal : 177 undi (82,252 undi perwakilan)
  3. Hishammudin Tun Hussein: 101 undi (56,604 undi perwakilan)
  4. Mukhriz Tun Dr Mahathir : 93 undi (57,189 undi perwakilan)
  5. Mohd Ali Rustam : 7 undi (15,294 undi perwakilan)
  6. Mohd Isa Abdul Samad : 7 undi (12,783 undi perwakilan) - mStar.

Sumber: http://cenangau.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...