Please CLICK

Wednesday, March 12, 2014

Kajang Move 2.0


Kajang Move pada asalnya sangat meletakkan BN pada kedudukan terkejut dan tanpa sedia. Ia sesuatu yang tiada dalam jangkaan BN. Sekaligus meletakkan PR terutamanya PKR selangkah kedepan. Bila diumumkan DSAI bakal menjadi calon PRK Kajang ini maka sekali lagi BN macam tiada jawaban yang bersemangat seolah-olah kalah sebelum bertanding.

Pabila Kajang Move di lihat sebagai satu strategi high level untuk memposisikan DSAI untuk mengambil alih jawatan MB Selangor satu hari nanti, maka ia mula menjadi satu kemungkinan yang tidak boleh dipandang enteng lagi. DSAI bakal mengawal Selangor sebuah negeri catalyst, kaya ekonomi, pusat intelek dan pencetus perubahan. Ini bukan sebarang negeri. Menjadi MB yang bakal mencorakkan hala tuju sebuah negeri termaju di Malaysia bukan satu jawatan yang biasa-biasa, apatah lagi bila di duduki oleh seorang pemimpin bertaraf dunia seperti DSAI. Maka keadaan menjadi panas dan merimaskan.

Para strategist mula bersidang dan mengaturcara program. Laluan DSAI tidak boleh dimudahkan begitu saja. Walaupun pihak tertentu sering memperlekehkan DSAI as a nobody atau past his prime, tapi nampaknya DSAI is too good to be ignored just like that. He is a world class leader after all. Sayangnya tokoh pemimpin bijak, berakhlak dan amanah seperti DSAI tidak di beri sokongan padu oleh rakyat Malaysia untuk menampuk kepimpinan negara ini ke level yang lebih membanggakan. 

DSAI hanya dikekalkan sebagai ketua pembangkang di Dewan Rakyat. PM menanti at best jika PR dapat membentuk kerajaan persekutuan di PRU14 nanti. Perjalanan hidup seorang tokoh hebat sudah tentu penuh onak dan duri. Kita lihat tokoh seperti Nelson Madela atau Mohamed Morsi sebagai contoh. Namun yakinlah setiap kejadian itu tentulah ada hikmah di sebaliknya. Mungkin DSAI bukan yang terbaik buat masa ini untuk menampuk jawatan atau kedudukan tertentu itu atas pelbagai faktor. 

Namun apakah kita sebagai rakyat bijak dan peka hanya mahu melihat sahaja jika kezaliman berlaku di depan mata tanpa perlu ada rasa walau sekumit untuk bisa berbuat apa2? Saya melihat kenyataan rasmi IKRAM perihal hasil keputusan mahkamah dalam kes DSAI baru2 ini ada relevansinya:

*******


Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengikuti secara dekat perkembangan proses perbicaraan serta keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Rayuan pada 7 Mac 2014 yang telah mensabitkan Dato’ Seri Anwar Ibrahim bersalah di bawah Seksyen 377A dan dihukum penjara 5 tahun.

IKRAM mempersoalkan proses perbicaraan dan keputusan mahkamah berkenaan kerana terdapat unsur-unsur yang banyak menimbulkan keraguan. Di antaranya ialah;

a)Tarikh perbicaraan yang pada asalnya ditetapkan pada 7-10 April 2014 telah diawalkan kepada tarikh 6-7 Mac 2014, iaitu hampir dengan tarikh penamaan calon di Pilihan Raya Kecil DUN Kajang.

b)Keputusan sabitan dan hukuman diumumkan terus pada akhir perbicaraan pada 7 Mac 2014. Tindakan tergesa-gesa dalam memberi penghakiman bertukar (reverse decision) amat jarang berlaku di dalam kes rayuan seberat ini.

c)Penolakan permohonan mitigasi hukuman yang dipohon untuk dilanjutkan ke tarikh lain bagi membolehkan pihak pembelaan menyediakan dokumen sokongan untuk mitigasi hukuman. Lazimnya mahkamah memberi tempoh yang munasabah kepada peguam tertuduh dalam menyediakan hujah mitigasi.

Atas sebab itu, IKRAM boleh memahami mengapa masyarakat mempersoalkan kewibawaan mahkamah dalam mengendali dan memutuskan kes Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Keputusan yang diambil oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim untuk mengemukakan rayuan ke Mahkamah Persekutuan merupakan suatu hak yang diperuntukkan oleh undang-undang, namun hak ini tidak akan memberi sebarang makna sekiranya persoalan-persoalan dan kegusaran yang ditimbulkan di atas tidak dapat ditangani secara profesional dan berintegriti.

IKRAM dengan ini menegaskan:

1.Sistem kehakiman negara perlu memastikan keadilan itu bukan sekadar ditegakkan tetapi mesti dilihat ditegakkan.

2.Sistem kehakiman negara perlu bebas dan dilihat bebas daripada sebarang campur tangan politik atau desakan pihak eksekutif.

3.Kepercayaan rakyat kepada sistem kehakiman negara perlu dipulihkan dengan memastikan ia bebas, adil dan berakhlak.

Ustaz Dr. Mohd Parid bin Sheikh Hj. Ahmad
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

*******

Apakah benar tanggapan ramai, bahawa keputusan mahkamah yang berlaku ini ada kaitannya untuk menghalalkan cara bagi menghalang kebangkitan DSAI terutamanya bagi memastikan DSAI tidak dapat mengambil bahagian sebagai calon PRK Kajang di hari penamaan calon pada 11 Mac itu?

Rakyat banyak merasakan ada yang tidak kena di sini. Ramai yang melahirkan simpati kepada DSAI. Banyak orang melihat ini sebagai penganyiaan kepada DSAI sekali lagi. Namun sebagai mana biasa apa saja instrumen termasuklah media akan digunakan bagi menghalalkan tindakan yang diambil. Ini satu peristiwa besar. Kemungkinan rakyat boleh bangkit menyuarakan tidak puas hati. Apakah tunjuk perasaan di jalanan bakal menyusul?

Pada esoknya rakyat Malaysia dikejutkan dengan berita sensasi kehilangan pesawat milik MAS iaitu kapalterbang jumbo Boeing 777-200 dengan 239 penumpang dan anak kapal di tengah Laut China Selatan. Hilang. Pelik tapi benar. Kehilangan MH370. 

Hari ini setelah 5 hari berlalu. MH370 tetap hilang tidak ada khabar berita. Pelik tapi benar. Tiada orang bicara soal DSAI lagi. Berita hangat DSAI di jatuhi hukuman penjara 5 tahun kerana sabit kesalahan jenayah liwat tenggelam oleh berita yang lebih hangat dan panas, kehilangan MH370. Mungkin ini satu kebetulan?

Kini Kajang Move menyaksikan impian yang punah, anti-klimak dan irrelevant tanpa DSAI. DSWA kini menjadi calon ganti. BN mampu tersenyum. TPM sudah menyatakan BN bakal melancarkan mod ofensif dalam berkempen. Mungkin BN sudah impikan Kajang bakal ditakluki. Tapi satu yang pasti...satay kajang makin laris.

@@@

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...