Please CLICK

Sunday, December 15, 2019

TUNGGU


Tunggguuuu....

Tagline di TV3 satu masa dulu. Apa yg ditunggu? Episod akan datang.

Janji untuk melepas jawatan PM kepada DSAI masih relevan.

Persoalannya bila?

Ada yg mentafsirkan bulan jun tahun depan. Ada yg kata selepas 2 tahun. Ada yg faham selepas 3 tahun.

Tapi bila keluar kenyataan, "Selepas masalah negara selesai..."

Maka perspektifnya nampak berbeza.

Ada yg menterjemahkan kenyataan ini sebagai PM akan menghabiskan term 5 tahun pemerintahannya. Kemudian akan diadakan PRU-15. Iaitu DSAI back to square one. Kalau DSAI bernasib baik dicalonkan semula sebagai calon PM-8, so be it.

Itulah yg agaknya bakal berlaku.

PAS awal2 lagi dah memberi sokongan TM kekal hingga habis term. Umno pun begitu juga. Team AA pun menyokong idea TM kekal supaya kestabilan ekonomi dapat dipulihkan. Maknanya kelompok2 ini memang tak minat DSAI dapat jadi PM-8 secara pindah milik macam tu je. DSAI got to fight for it in the next GE. Nampak gaya itulah yang cuba di ketengahkan. Kem DSAI mungkin faham.

Atau pun kalau DSAI udah bengang dan retak menunggu belah atau telor di hujung tanduk, maka by hook or crook PM wajar dipaksa berhenti. Supaya DSAI dinobat sebagai PM-8.

But kata orang jawa, too much at stake.

Apa langkah seterusnya? Nak go to the street macam zaman2 reformasi tu agak kurang logik. Nak syor undi tak percaya di Parlimen? Yakin ke? Apa lagi? Nak kasi pressure till collapse...hmmm. Boleh try.

TM ni pun pakar strategi politik. Bacaan TM beberapa langkah ke depan. Biasanya lah. Apakah episod penjara semula DSAI dengan sabitkan soal undang2 bakal berlaku lagi? Maybe. 

Atau TM ada percaturan pakatan politik yg baru? Yang bisa melibatkan PAS, Umno/BN & geng AA? Wallahu'alam.

Kita tunggguuuu.....

Episod seterusnya.


#BicaraPolitikKedaiKopi




Sunday, December 1, 2019

TIME OUT


Masa makin suntuk. Time is running out. You can fool people sometime. But you cannot fool people all the time. The basis of toppling the previous government is to stop the corrupt government and provide a better government for the people.

Terlalu banyak isu2 yg timbul. Yg terbaru reunion parti komunis & malaysian tatoo expo. Blom reda isu abu chin peng dan edar komik propoganda. Aduhai. Kecelaruan identiti atau ada agenda tersembunyi. Jika gagal ditangani, momentum tidak senang rakyat marhain mungkin merebak lebih luas.

Kesannya mungkin parah untuk kerajaan memerintah. Kerana by nature pun setiap gerak kerajaan akan dipantau like a hawk. Setiap sentuhan kecundang bakal membawa diri ke pusara dilebuhraya.


******

LUAHAN NETIZEN : KERAJAAN PALING BANGSAT SEPANJANG SEJARAH POLITIK NEGARA.!??

Dulu berlagak hero. Bermacam janji ditabur. Bila dah dapat kuasa, mengaku baby baru lahir pulak.

Di atas pentas, dilihat cerdik pandai. Petah berkata kata ramai terpegun. Rupanya cerdik cakap, seperti tong kosong dan pulak tu, tipu sijil.

Sebelum PRU janji hapuskan tol. Yang dihapuskan pula ialah jurutol, laluan tambah nilai dan diskaun AES.

Berdegar-degar mereka tegas nak mansuhkan AES. Namun, kamera AES ditambah lagi.

Dulu nak mansuhkan PTPTN. Tapi yang dimansuhkan ialah diskaun PTPTN.

Dulu janji nak bela rakyat. Sekarang seru rakyat ikat perut pula. Biar merana. Hutang makin bertimbun, rakyat ikat perut.

Sebelum PRU, tuduh BN jual negara. Selepas PRU, jual aset negara secara lambak.

PH janji dalam manifesto untuk turunkan kos sara hidup Rakyat. Tapi apa yang PH hadiahkan Rakyat ialah cukai jualan 10%, cukai servis 6%, cukai gula, cukai RPGT naik, levi pelepasan udara, harga elektrik naik (3 kali), harga gas naik, harga air naik, harga pos naik, cukai digital, harga petrol naik, cukai taksiran naik.

Pada masa yang sama, bantuan rakyat dimansuh dan dikurangkan.

Pun begitu, segala dividen dan hibah tabung rakyat jatuh ke paras paling rendah dalam sejarah.

Dulu dakwa BN tak tahu urus ekonomi. Bila PH berkuasa, pasaran saham Malaysia menjadi paling corot dalam dunia sehingga dikalahkan oleh Zimbabwe dan Venezuela.

Masa meminta undi, mereka janji akan bela nasib penjawat awam. Selepas berkuasa, dikatakan penjawat awam tak efisien.

Kenaikan gaji ditangguh. Jumlah penjawat awam dikurangkan dan pencen mereka diancam. Tak habis-habis canang rule of law dan anti-rasuah.

Tapi yang mereke gelar "bapa perompak negara" dilantik PM, kes rasuah Guan Eng digugur dan dilantik untuk jaga wang negara, laporan RCI skandal BNM ditarik dan kes dijadikan "tiada tindakan lanjut".

Berpuluh kes pemimpin-pemimpin PH juga digugur satu persatu.

Rasuah pengundi menjadi halal dan "kebetulan". Menteri tak dapat dicam muka. Anak menteri terlepas. Kes Adib menjadi sunyi.

AG, PDRM, SPRM. SPR. Satu persatu dilantik orang mereka.

Rule of law menjadi rule of jungle.

Dulu dakwa hutang negara terlalu tinggi. Negara sudah bankrap, kata mereka. Selepas menang, hutang berlumba-lumba naik RM120 bilion dalam masa 16 bulan. Dan dijangka naik RM53 bilion lagi tahun depan.

Bila Rakyat tanya PH, kenapa PH cakap tak serupa bikin? PH jawab semua salah Najib dan BN. Sanggup minta Rakyat undi PH lagi.

Sampai bila nak telan temberang mereka? INILAH KERAJAAN PALING BANGSAT SEPANJANG SEJARAH POLITIK NEGARA.!

Netizen.

*****

Mungkin curahan rasa Netizen di atas memberi sedikit gambaran sentimen hilang sabar, rasa tertipu dgn janji palsu, rasa meluat dgn kerajaan yg tak kompiten, atau sekadar kecewa kerana tidak mendapat impak selesa sebagai rakyat yg mengharap sesuatu yg signifikan drp kerajaan yg mewar2 kan malaysia baru.

Yang di lihat tiada pun sangat yg baru itu. Malah lebih sadis lagi ialah rasa selesa yg masih berbaki pun mula terhakis satu demi satu. Masa makin suntuk.

Demi masa sesungguhnya manusia dalam kerugian.

#RakyatMemerhati
#DemiMasa


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...