Please CLICK

Saturday, November 30, 2013

Apa Khabar Ustaz Kazim?


Ustaz Kazim telah menjadi subjek muka depan akhbar2 tempatan dua tiga menjak kebelakangan ini. Antara sebab utamanya ialah kerana beliau telah ditawarkan sebagai salah seorang ahli Majlis Tertinggi (MT) yang dilantik oleh PM Najib. Banyak komen pro dan kontra telah dibuat oleh banyak pihak.

Ramai melihat Umno sebagai sebuah entiti sekular yang meletakkan agama di belakang perjuangan bangsa dan ekonomi. Agama bukan sebagai matlamat utama.  

Barisan pro Umno melihat perkembangan ini sebagai satu usha untuk kembalikan kepercayaan rakyat. Tengku Adnan berkata perlantikan Ustaz Kazim dapat membantu Umno meperbetulkan kekurangan dalam parti mengenai Islam. Datuk Noraini Ahmad berpandangan ia membuktikan parti itu terus melakukan transformasi politik.

Dr MAZA pula berharap masyarakat tidak mudah membuat sebarang kesimpulan terhadap dua tokoh agama iaitu Ustaz Kazim dan Dr Asyraf Wajdi sebagai ahli MT Umno. "Tahniah atas perlantikan ini, saya berharap mereka akan memberi sumbangan ke arah positif dan membaiki keadaan negara. Tahniah juga kepada Umno kerana cuba mendapatkan khidmat golongan agama, harap benar-benar bertujuan kebaikan bukan sekadar politik kepartian," katanya.

Namun abang kepada Ustaz Kazim iaitu Kapten (B) Datuk Mohd Najmuddin Elias merangkap pegawai penerangan agama pejabat menteri besar Perak kurang setuju dengan perlantikan itu. "Situasi perlantikan itu hanya menguntungkan sebelah pihak berbanding tugasnya berdakwah yang boleh menyebar ilmu kepada kerajaan mahupun pembangkang." Beliau menyarankan lebih baik jika satu jawatan yang lebih sesuai diberikan kepada Ustaz Kazim supaya tugas sebagai pendakwah masih boleh dijalankan tanpa perlu ada pertentangan prinsip.

Ustaz Kazim khabarnya belum memutuskan sama ada untuk menerima atau menolak perlantikan itu selagi pertemuan dengan PM tidak berlangsung bagi membincangkan tawaran perlantikan itu. "Walau bagaimana pun, saya berbesar hati dengan perlantikan itu," katanya. Sementara itu dalam akhbar Sinar Harian dimukasurat 7 hari ini disiarkan gambar menunjukkan Ustaz Kazim mengiringi Datuk Mashitah menyampaikan sijil penghargaan kepada peserta Kem Tahsin. 

Ustaz Kazim juga mengesahkan bahawa dia masih ahli Pas dan tidak pernah keluar daripada parti berkenaan walaupun ada ura2 beliau pernah dipecat. Dalam pada itu Ustaz Kazim turut membidas sesetengah ahli Pas yang menghentam dan memberi komen negatif terhadap tawaran perlantikan yang diterimanya. "Pas Perak yang sepatutnya berasa malu kerana Umno yang merupakan orang luar sudi menjemput saya menjadi ahli MT sebagai penasihat," katanya.

Apa pun episod kontraversi ini berjaya menampakkan kecenderungan Ustaz Kazim sendiri yang selama ini cuba bersikap neutral sekurang-kurangnya di luaran dengan menyatakan tidak menyokong parti itu atau parti ini. Umno pula perlukan transformasi politik dengan menarik seramai mungkin tokoh agama agar dapat menyaingi Pas yang memang menjadi pilihan utama majoriti tokoh dan ilmuan agama di negara ini.

Orang melihat Umno sangat kekurangan berbanding Pas dalam mencapai sokongan ahli agama kerana setakat ini antara tokoh2 agama yang menonjol dalam Umno cumalah DS Jamil Khir, Dr Uthman Muhammady, TS Harussani, Datuk Noh Gadut, Dr Ridhuan Tee, dan Dr Fathul Bari. Apakah para ilmuan dan pendakwah bebas seperti Dr Zahazan, Dr Zaharuddin, dan Dr MAZA bakal menjadi sasaran seterusnya ke arah tranformasi politik Umno ini? Sama-samalah kita nantikan perkembangannya. 

Yang utama keikhlasan untuk menegakkan agama Allah di muka bumi dunia ini. Jika sekadar mahu menjaga kepentingan politik tanpa iltizam yang kukuh untuk menegakkan perintah Allah maka rasanya tidak akan kemana. Jika hijrah kamu kerana Allah maka kamu akan dapat Allah. Namun jika kerana yang lain maka kamu akan dapat yang kamu hajatkan itu tanpa nilaian di sisi Allah.

@@@

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...